Kako kvalitetno provesti inventuru - piše Nataša Cikač - Inventure blog

Kako kvalitetno provesti inventuru?

11 kolovoza, 2019

Nakon godišnjih odmora kada polako zakoračimo u završni kvartal poslovne godine, nastupa period u kojem se najčešće obavljaju inventure. Godišnji popis ili inventura zakonska je obveza koju je potrebno provesti minimalno jednom tijekom poslovne godine. Cilj inventure je utvrditi i uskladiti stvarno stanje sa stanjem u poslovnim knjigama tvrtke.

Iz tog razloga je u interesu tvrtke provesti inventuru na kvalitetan i efikasan način.

ŠTO JE SVE PREDMET INVENTURE?

Tijekom inventure popisuje se sve čime tvrtka raspolaže, odnosno sva imovina i obveze. Pod pojmom imovine podrazumijevamo svu materijalnu imovinu kao što su zalihe sirovina, zalihe materijala, zalihe gotovih proizvoda, nedovršene proizvodnje, rezervnih dijelova i sl., zatim osnovna sredstva i sitni inventar. U imovinu se još ubrajaju i nenaplaćena potraživanja od kupaca, dani krediti i pozajmice, depoziti, vrijednosni papiri, kao i novac na računima tvrtke i blagajni.

Popis obveza koje tvrtka ima uključuju neplaćene obveze prema dobavljačima, primljeni krediti, neisplaćene plaće, davanja državi i sl.

Svaka tvrtka želi znati točan „sadržaj“ svoje imovine i obveza. Zato je provođenje inventure jedan od osnovnih zadataka i minimuma kojeg poduzetnik poduzima kako bi zaštitio svoju imovinu i kapital.

ŠTO KAŽE ZAKON O OBVEZI PROVOĐENJA INVENTURE?

Naravno, postoji i zakonska obveza koja nalaže provođenje inventure.

Za neobavljanje godišnjeg popisa, sukladno članku 32. Zakona o računovodstvu, predviđena je novčana kazna za poduzetnika od 10.000,00 do 100.000,00 kn, te za odgovornu osobu 5.000,00 do 20.000,00 kn.

KAKO PROVESTI INVENTURU?

Bez obzira na savjesnost tvrtke, kao i zakonsku regulativu, pomisao na inventuru mnogima stvara nervozu i hrpu upitnika. “Opet inventura, što će ‘ispasti’ ove godine, kako dugo ćemo opet popisivati, da li će popis biti točan…” i slično.

Odakle krenuti?

Za početak, imajte na umu sljedeće:

  • Dobra i kvalitetna priprema olakšava i ubrzava sam proces provođenja inventure – oznake, poznavanje robe, inventurna komisija, jasne upute, inventurne liste, …
  • Provođenje inventure – inventuru najčešće rade osobe koje nisu odgovorne za stanje, ali su prisutne pri popisu i potpisuju inventurne liste, IT podrška (bar kodiranje i sl.)
  • Utvrđivanje razlika – inventurni višak i inventurni manjak ne znači da inventura nije dobro provedena, iako tendencija treba biti što manje razlike.

Naravno da se u procesu popisa javljaju i greške koje je potrebno svesti na minimalnu razinu. Stoga predlažem:

  • Pojačati kontrolu
  • Uvesti rotaciju djelatnika koji provode popis
  • Provoditi povremene odnosno kontrolne inventure na uzorku i sl.

Međutim, vodite računa da je inventura samo odraz stanja procesa upravljanja skladištem i zalihama. Priprema za inventuru počinje već u siječnju kada je potrebno definirati sustav koji će omogućiti što manje grešaka u vođenju imovine te olakšati proces inventure krajem poslovne godine.

Kako biste se na vrijeme pripremili za ovogodišnju inventuru, educirajte se i napravite kvalitetnu pripremu. Pridružite nam se na radionici Inventura i kako je efikasno provesti koja će se održati 30.10.2019. u hotelu Westin u Zagrebu.

Ukoliko želite in-house radionicu u Vašoj tvrtki ili imate neko drugo pitanje slobodno se obratite na info@cronata.hr.



Autor: Nataša Cikač, konzultant za nabavu i lanac opskrbe

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

Saznajte termine sljedećih edukacija i savjete iz područja nabave, lanca opskrbe i inventure

    Klikom na gumb Pošalji dajete suglasnost da Cronata d.o.o. na Vašu email adresu šalje obavijesti te u tu svrhu pohranjuje Vaše podatke do opoziva.

    Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Za više informacija pročitajte našu <a href="https://www.inventure.com.hr/politika-privatnosti/" target="_blank">politiku privatnosti</a>.

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close