Utjecaj visine zaliha na poslovanje

studeni 27, 2019

U vrijeme kada se poduzeća i te kako bore da ostanu konkurentna na tržištu, jedan od parametara koji utječe na tijek poslovanja je i visina zaliha.

Upravljanje zalihama jedan je od bitnih čimbenika u poslovanju kojem poduzeća posvećuju bitnu pažnju. Zalihe u računovodstvenom smislu spadaju u kratkoročnu imovinu poduzeća i samim time utječu bitno na likvidnost poduzeća.

Zalihe mogu biti u obliku sirovina, repromaterijala, rezervnih dijelova, poluproizvoda, gotovih proizvoda i trgovačke robe te su preduvjet za odvijanje poslovne djelatnosti poduzeća. Upravo iz tog razloga glavna dilema u poslovanju je postizanje ravnoteže na način da su zalihe dovoljne za nesmetano odvijanje poslovne aktivnosti, a s druge strane da ne ugrožavaju likvidnost poslovanja.



Kako odrediti pravu visinu zaliha?

Upravljanje zalihama predstavlja skup aktivnosti kojima se kontroliraju potrebe za određenom zalihom, njihova dobava od dobavljača u skladu sa traženom kvalitetom, količinama i prihvatljivom cijenom, a sve u cilju kako bi se definirala potrebna visina zalihe.

Kada se posluje s velikim zalihama rastu troškovi, blokirana su obrtna sredstva, potrebna su velika skladišta i slično. U slučaju preniske razine zaliha postoji opasnost od prekida proizvodnje, kao i gubljenja kupaca zbog nemogućnosti ispunjenja njihovih potreba.



Koji faktori utječu na visinu zaliha?

  • Opseg proizvodnje – plan odgovarajuće količine proizvodnje ili prodaje robe kupcima.
  • Troškovi držanja zaliha – uključuju troškove proizvodnje ili kupnje, troškove naručivanja te troškove izgubljenih prilika zbog nedovoljnih zaliha.
  • Broj skladišta u distributivnoj mreži – ukoliko postoji veći broj skladišta i količina zaliha je veća.
  • Uvjeti skladištenja i stručnost skladišnih radnika – adekvatna skladišna i logistička infrastruktura (regali, viličari, dizalice, režimska skladišta i sl.) te dovoljan broj stručnih i motiviranih zaposlenika.
  • Uvjeti transporta – izborom prikladne opreme i vozila povećava se obrtaj te se smanjuje količina zaliha.
  • Dostupnost i dobavljači – stanje na tržištu dobave, kretanje cijena, vrijeme potrebno za dobavu, razlike u cijenama s obzirom na količinu, stabilnost isporuke.
  • Učestalost naručivanja – često nabavljanje manjih količina u odnosu na rjeđu dobavu većih količina.
  • Karakteristike uskladištene robe
  • Kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava
  • Porezna opterećenja zaliha robe

Definiranje adekvatne visine zaliha tema je skoro svakog projekta na kojem sam do sada radila kao konzultant. Ono što svojim klijentima svakako sugeriram je sljedeće:

  • Utvrdite svoju financijsku sposobnost i spremnost investicije u zalihe, a da pri tome ne narušite likvidnost poslovanja.
  • Definirajte ciljeve prodaje – da li želite zadovoljiti potrebe svojih kupaca odmah ili ste spremni na isporuku u određenom vremenskom periodu.
  • Sustav odgovornosti i kontrole – definirajte jasne odgovornosti zaposlenika koji upravljaju zalihama kao i sustav kontrole naručivanja i upotrebe zaliha.
  • Stabilnost dobave – uspostavite partnerski odnos sa dobavljačima radi stabilnosti dobave te procijenite rizike u lancu dobave.


Sagledavanjem sveg navedenog definiraju se razine zaliha koje su najprikladnije za poslovanje poduzeća. Ukoliko želite stručnu podršku, obratite nam se s punim povjerenjem na info@cronata.hr.



Autor: Nataša Cikač, konzultant za nabavu i lanac opskrbe

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

Saznajte termine sljedećih edukacija i savjete iz područja nabave, lanca opskrbe i inventure

Klikom na gumb Pošalji dajete suglasnost da Cronata d.o.o. na Vašu email adresu šalje obavijesti te u tu svrhu pohranjuje Vaše podatke do opoziva.

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Za više informacija pročitajte našu politiku privatnosti.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close